Džem od šljiva

Pripremite ukusan džem od šljiva i uživajte u jesenskim plodovima tijekom cijele zime.
Za pripremu džema potrebni su sljedeći sastojci;
  • 2 kriške limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kg šećera
  • 2 kg domaćih šljiva
 

Domaće šljive oprati, otkoštiti i samo malo usitniti, staviti u lonac za kuhanje i dodati dvije kriške limuna. Žalatin izmiješati sa dvije žlice šećera, usuti u prethodno pripremljene šljive i promiješati. Staviti na vatru, zagrijavati uz miješanje drvenom kuhačom, kada proključa dodati 1 vrećicu vanilin šećera i postepeno dodavati ostatak šećera stalno miješajući. Kada ponovo proključa kuhati još 3 minute ili duže ako želite da džem bude gušći. Žlicom uklanjati pjenu koja se pri kuhanju stvara po vrhu. Staklenke zagrijati u pećnici na 150C, poklopce očistiti alkoholom. U vruće staklenke do vrha uliti vrući džem, odmah zatvoriti i okrenuti naopako dok se ne ohladi koristiti vruću rukavicu ili kuhinjsku krpu jer je sve jako vruće.

 
vrh stranice