Studenac market
26.10.2020.

Prva ekoakcija „Korak bliže prirodi“

Prva ekoakcija „Korak bliže prirodi“

Akcija čišćenja podmorja kod splitske plaže Žnjan prva je u nizu u novom projektu Studenca „Korak bliže prirodi“ te su ronioci iz Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum i najuži tim Studenca izvadili čak 50-ak kubika otpada s morskog dna. U kišnu subotu 24. listopada na kopnu su se tako našle više od 400 automobilskih i kamionskih guma, komadi metala poput automobilskih branika i dijelova brodskih penti, gumeni čamac te mnogobrojne plastične vrećice, staklene boce i raznovrsni drugi otpad.

Svakako planiramo nastaviti sa sličnim akcijama te će se, čim to epidemiološke prilike dopuste, zaposlenici uključiti u znatno većem broju i na ostalim dijelovima Jadrana.

„Korak bliže prirodi“ dio je naše dugoročne društveno odgovorne strategije za očuvanje prirode. Naime, iako je uvriježeno mišljenje kako je Jadran čist, podaci pokazuju suprotno. Dijelom su za to krive morske struje, no otpad u moru uvijek je rezultat ljudske neodgovornosti. Tako su količina i zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora među najvišima u Europi, tvrdi međunarodni tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin. Također, dno Jadranskog mora prekrivaju, primjerice, 2,63 plastična predmeta po hektaru, a znajući koliko je vremena potrebno za razgradnju raznovrsnog otpada, jasno je zašto su potrebne ovakve akcije čišćenja. Primjerice, za razgradnju opuška cigarete potrebno je deset godina, plastične vrećice dvadeset, a dječje pelene čak više od 450 godina.

Angažirali smo se i napravili prvi, ali važan korak te smo iznimno zahvalni marljivim roniocima iz UPA-e Rostrum, bez kojih čišćenje podmorja ne bi bilo moguće te pokroviteljima akcije Čistoći Split i Turističkoj zajednici grada Splita, poručili smo na toj našoj prvoj ekoakciji na Jadranu.

Više informacija o tome zašto je Jadran 'Veliki plavi kontejner' i kako možemo kvalitetnije brinuti o okolišu saznajte na https://korakblizeprirodi.24sata.hr/.

Isprintajte novost

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!