Studenac market
22.03.2024.

Studenac predstavio novi projekt “Podzemne vode čuvari života”

Studenac predstavio novi projekt “Podzemne vode čuvari života”

Svjestan svojeg utjecaja na društvo, Studenac u svoje poslovanje konstantno nastoji uvrstiti projekte koji daju pozitivne društvene učinke. Jedan od njih je i novi projekt “Podzemne vode čuvari života” koji je usmjeren na osvještavanje važnosti očuvanja podzemnih voda za budućnost čovjeka. Predstavljen je 22. ožujka 2024. godine, na Svjetski dan voda, u slatkovodnom akvariju Aquatika u Karlovcu.

Podzemne vode utječu na sve aspekte čovjekovog života, a osim što čine gotovo polovicu pitke vode u svijetu, neophodne su za održavanje higijene te su iznimno važne za poljoprivredu i industriju. Ovim projektom Studenac će građane sustavno educirati o konkretnim koracima kojima na individualnoj razini mogu doprinijeti očuvanju ovog važnog resursa, ali i pokrenuti akcije čišćenja riječnih područja.

Projekt su podržali Ministarstvo gospodarskog i održivog razvoja, Institut za vode J. J. Juraj Strossmayer, Grad Karlovac te Karlovačka županija.

„Ministarstvo gospodarstva i održivog obrazovanja nastoji uvijek podržati ekološke projekte i inicijative kojima su primarni ciljevi educiranje građana, očuvanje okoliša i postizanje pozitivnih društvenih promjena. Projekt 'Podzemne vode, čuvari života' prepoznali smo kao društvenu odgovornu priču koja zadovoljava sva tri uvjeta i u skladu s time odlučili smo poduprijeti njegovu misiju. Naime, podzemne vode iznimno su važan resurs o kojem ovisi naša budućnost, ali i budućnost čitavog ekosustava, stoga nam je iznimno drago što će se ovim projektom ta važnost dodatno istaknuti. Nadalje, ciljevi ovog projekta podudaraju se sa sustavnom usredotočenošću Ministarstva na poticanje aktivnosti koje su usmjerene prema održivom razvoju te time doprinose našoj viziji odgovornog i održivog upravljanja okolišem za buduće generacije, istaknuo je Miro Macan, načelnik Sektora voda, vodnog dobra, vodne politike i međunarodne suradnje Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

„Projekt 'Podzemne vode, čuvari života' odmah smo prepoznali kao kvalitetnu priču u kojoj trebamo sudjelovati. Naime, radi se o iznimno važnoj temi koja zahtjeva sustavnu edukaciju građana i ozbiljan pristup cjelokupne zajednice. S obzirom na to da Hrvatska obiluje pitkom vodom, često zaboravljamo o koliko se dragocjenom resursu radi. Upravo zato smo podržali projekt Studenca jer će građane kontinuirano podsjećati o neprocjenjivoj važnosti očuvanja podzemnih voda i pitke vode, ali i pokrenuti akcije koje doprinose očuvanju podzemnih voda, a time i pitkih voda“, izjavila je voditeljica Glavnog laboratorija za vode Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, dr. sc. Draženka Stipaničev.

„Projektom 'Podzemne vode, čuvari života' nastavljamo provoditi inicijative kojima u sklopu programa Korak bliže prirodi sustavno brinemo o okolišu. Na usmjeravanje programa prema očuvanju podzemnih voda potaknula nas je njihova neizmjerna važnost za čovjeka i cjelokupni ekosustav. Uvidjevši kako se o ovom resursu premalo govori, odlučili smo pokrenuti novu društveno odgovornu priču kojom ćemo potaknuti veću angažiranost pojedinca i zajednice u njegovoj zaštiti. Kombinacijom sustavne edukacije građana i ekoloških akcija osvijestit ćemo javnost o ovoj važnoj temi i potaknuti pozitivne promjene u društvu“, naglasila je Miranda Mladin, direktorica Marketinga u Studencu.

Programski dio predstavljanja projekta sadržavao je panel o važnosti i načinima zaštite pitke vode u Hrvatskoj „Kapljica mudrosti: O važnosti očuvanja pitke vode“, na kojemu su sudjelovali dr. sc. Draženka Stipaničev iz Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, ravnateljica Aquatika slatkovodnog akvarija Margarita Maruškić-Kulaš, predsjednik Savjeta mladih Karlovačke županije Karlo Kučan te tajnik Društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti „OSMICA“ Damir Basara.

Osim toga, naglašena je potreba za očuvanjem pitke vode te slatkovodne flore i faune kao esencijalnih elemenata ekosustava, a posebno je istaknuta uloga i važnost angažmana građana u inicijativama zaštite podzemnih voda.

Održan je i zabavno-edukativni kviz u kojemu je poznata kvizašica Morana Zibar provjerila koliko učenici petih i šestih razreda osnovnih škola Braća Seljan, Grabrik i Dragojle Jarnević znaju o podzemnim vodama. Naše maskote Ekoznalci pritom su im pomagali u ulozi „džokera“, a za pobjednički tim je Studenac pripremio i sjajne nagrade.

Ovo označava početak još jednog važnog projekta, a sve do listopada ove godine planiraju se različite aktivnosti, između ostalog i akcija čišćenja izvora pitke vode sa zaposlenicima Studenca i Ekoznalcima. U sklopu projekta pokrenuta je i službena stranica na kojoj možete pronaći sve novosti o projektu, zanimljivosti o tematici, saznati savjete kako se efikasnije brinuti o podzemnim vodama te riješiti edukativni kviz.

Ovaj projekt pokrenut je u sklopu društveno odgovornog programa “Korak bliže prirodi” koji  je pokrenut 2020. godine sa željom da pomogne očuvanju prirode te svim ljudima, ali i generacijama koje dolaze, u nasljeđe ostavi čistu i zdraviju prirodu.

Isprintajte novost

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!