Studenac market
22.03.2024.

Priču smo započeli u Karlovcu

Priču smo započeli u Karlovcu

Organizacijom prigodnog programa u prostorijama karlovačkog slatkovodnog akvarija Aquatika, na Svjetski dan voda  22. ožujka službeno smo pokrenuli projekt „Podzemne vode, čuvari života“. Društveno odgovorna priča Studenca čiji je cilj osvijestiti važnost i potrebu očuvanja podzemnih voda okupila je brojne stručnjake iz različitih područja koji su svojim iskustvom posvjedočili koliko su podzemne vode zapravo bitne za cjelokupni ekosustav.

Podršku projektu na događaju su, uvodnim obraćanjem prisutnima, izrazili su predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, Karlovačke županije, Grada Karlovca te Aquatike slatkovodnog akvarija u Karlovcu. Poslije uvodnih pozdrava visokih uzvanika, sudionici stručnog panela „Podzemne vode, čuvari života“ raspravljali su o važnosti podzemnih voda za čovjekovu budućnost te konkretnim koracima kojima svaki pojedinac može doprinijeti njihovom očuvanju.

Na panelu se raspravljalo o ključnoj ulozi podzemnih voda u održavanju prirodne ravnoteže i metodama njihove zaštite. Osim toga, naglašena je potreba za očuvanjem pitke vode te slatkovodne flore i faune kao esencijalnih elemenata ekosustava. Posebno je istaknuta uloga i važnost angažmana mladih u inicijativama zaštite podzemnih voda. Zaključeno je kako su mlađe generacije ekološki osviještenije i proaktivnije kada je riječ o inicijativama zaštite okoliša, što je ključno za budućnost, jer mladi predstavljaju novu generaciju lidera i donositelja odluka, sposobnih za inovativne pristupe i dugoročne strategije koje će osigurati održivost prirodnih resursa za generacije koje dolaze.

Nakon ozbiljne rasprave o važnosti očuvanja podzemnih voda program se nastavio u edukativno-natjecateljskom tonu. Naime, 10 natjecateljskih timova petih i šestih razreda osnovnih škola Braća Seljan, Dragojle Jarnević i Grabrik sudjelovali su u ekološkom kvizu koji je sastavila i vodila poznata lovkinja televizijskog kviza Potjera, Morana Zibar. Tijekom rješavanja pitanja na temu očuvanja podzemnih voda, zaštite prirode te znanja o flori i fauni vezanih uz slatke vode, učenicima su pomagali Ekoznalci, maskote Studenca koje u sklopu programa „Korak bliže prirodi“ sustavno potiču na ekološko osvještavanje.

Proglašenjem pobjedničkog tima završili smo naše karlovačko druženje na kojem smo usvojili mnoštvo znanja o podzemnim vodama i njihovoj važnosti. Osim toga, naglasili smo potrebu veće angažiranosti pojedinaca na području njihove zaštite te istaknuli kako je sustavna edukacija najbolji put za postizanje ciljeva koji su temeljna motivacija projekta „Podzemne vode, čuvari života“.

Isprintajte novost

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!