Manistra u suvo

Jedno od jela koje svi obožavamo u Dalmaciji, a osobito ljeti kada imamo na raspolaganju svježe rajčice.
Pripremite ovo ukusno i jednostavno jelo u samo nekoliko jednostavnih koraka.
Za pripremu su potrebne sljedeće namirnice;
  • 1/2 kg tjestenine (špageti, penete, fusili)
  • 500g pelata ili pasirane rajčice
  • 1-2 žlice brašna
  • maslinovo ulje
  • 3 veće glavice crvenog luka
  • 70 dag mljevenog mesa
  • 2 dcl bijelog vina
  • sol, papar, lovorov list
  • origano ili bosiljak
Skuhati tjesteninu al dente. U velikom loncu s malo soli i maslinova ulja popržiti sitno sjeckan luk na ulju. Kad požuti, dodati meso pa ga propržiti te podliti lagano vodom i još dinstati na slaboj vatri. Kad ispari sva tekućina, dodati još i žlicu rašna te opet podliti sa vodom u kojoj su sekuhali špageti. Kad se meso dobro udinstalo dodati rajčicu.

Na kraju jelo začiniti paprom, bosiljkom i kaduljom te peršinom. Špagete vruće pomiješati sa vrućim umakom i odmah temeljito pomiješati sa mesom.

Ako želite izvornu pripremu manistre usuvo, pasiranu rajčicu zamijenite svježom tako da rajčici zarežete kožicu i uronite je u kipuću vodu ( koja vam kasnije može poslužiti za kuhanje tjestenine) sve 10 sekundi. Izvadite rajčicu, ogulite kožicu i izmiksajte je u blenderu.
vrh stranice