Studenac market
28.03.2024.

Završen prvi mentorski program Studenca i Cemexa

Završen prvi mentorski program Studenca i Cemexa

Dvije dalmatinske kompanije u potpuno različitim industrijama, Studenac i Cemex Hrvatska uspješno su završili prvi zajednički projekt mentorstva za žene. Rezultate projekta ove jedinstvene suradnje kompanije su predstavile na završnoj svečanosti u upravnoj zgradi Studenca 26. ožujka 2024. godine. Riječ je o mentorskom programu u trajanju od godinu dana u kojemu je fokus bio na profesionalnim vještinama i osobnom razvoju žena. Mentori iz dvaju kompanija, muškarci i žene, mentorirali su kandidatkinje – zaposlenice druge kompanije. Cilj projekta je bio podrška i razvoj žena unutar organizacija kroz mentorstvo, s naglaskom na promicanje njihovog osobnog i profesionalnog napretka.

U Studencu jedna mentorantica i jedna mentorica tijekom trajanja programa prešle su na menadžerske pozicije, jedna od mentorantica dobila je specijalističko napredovanje, još je jedna promovirana na novu poziciju dok su druge dvije u planu za promociju tijekom travnja 2024. godine. Tijekom programa mentoriranja, u Cemexu je jedna mentorantica uključena u planove nasljeđivanja, a još je jedna mentorantica po završetku programa napredovala unutar svog odjela na novu poziciju. Uspješnost programa mjereno je kroz ukupno zadovoljstvo programom, a usporedbom ocjena na početku i na kraju programa vidljiv je napredak individualnih kompetencija mentorantica i njihovog samopouzdanja. Cemex Hrvatska u dominantno muškoj industriji, ima 18 % žena što je iznad industrijskog prosjeka za 4 pp, no njihova zastupljenost je značajna u upravljačkom timu i povećana je u posljednjih 12 mjeseci te trenutno iznosi 44 %. S druge strane, danas u Studencu čak 70% zaposlenika na upravljačkim pozicijama čine upravo žene. Na panel raspravi održanoj na svečanoj proslavi dodatno se raspravljalo o iskustvima koja su imali mentorantice, mentorice i mentori tijekom programa.

''Željela bih zahvaliti svim sudionicima na angažmanu i trudu koji su uložili kroz program mentorstva kojeg smo realizirali u suradnji s našim partnerom Cemex-om. Drago mi je što sam i ja kao jedna od mentorica u programu imala priliku prenijeti svoja znanja stečena višegodišnjim iskustvom. Program mentorstva nije samo prilika za osobni i profesionalni razvoj, već obostran proces i za mentore i mentorantice kroz koji uče i razvijaju se. Raduju me rezultati koje smo postigli zajedno, te vjerujem da će nastavak ovakvih lijepih i uspješnih suradnji svakako dati doprinos našoj kompaniji, čineći je još inkluzivnijim radnim okruženjem'', izjavila je Tatjana Jukić, direktorica upravljanja ljudskim potencijalima i mentorica iz Studenca.

„Ponosna sam na sve kolegice te njihov predan rad na osobnom i profesionalnom razvoju. Osim subjektivnog osjećaja, i mjerljivi rezultati mentorskog programa potvrđuju napredak naših mentorantica. Individualni sastanci, radionice i mentorstvo u praksi omogućilo je sudionicama iz obiju organizacija da prepoznaju svoje potencijale i prevladaju izazove s kojima se susreću na putu profesionalnog razvoja. No osim toga, ovaj je program obogatio radnu kulturu naših kompanija, promovirajući raznolikost i uključivost. Veselimo se njegovom nastavku, sa svim brojnim koristima kojima doprinosi izgradnji održivih, podržavajućih i prosperitetnih poslovnih zajednica“, izjavila je Mirela Kotarac, direktorica ljudskih resursa i mentorica iz Cemexa.

Ovaj projekt pokrenut je istraživanjem koje je pokazalo kako muškarci češće dobivaju neformalnu podršku i mentorstvo, ali i da su žene manje uključene u poslovne mreže. Bez dobre povezanosti, prilike za razvoj karijera su značajno manje. Osim toga podaci pokazuju kako su žene češće isključene iz poslovnih mreža, dijelom i svojim odabirom uslijed dodatnih privatnih obaveza, ali i manje osobne sklonosti povezivanju kroz interesna udruženja koja su važna podrška u razvoju karijere. Stoga je važno podržati žene kroz formalne programe podrške osmišljene kako bi osvijestile svoju snagu, razmijenile iskustva i mišljenja, stekla nova poznanstva te se uključile u networking. Dodatna motivacija iza projekta je i težnja k senzibiliziranju lokalne javnosti o problematici ravnopravnosti spolova na upravljačkim pozicijama.

Osim jasne povezanosti projekta s ciljevima i poslovnom strategijom tvrtke implementacija modela mentoriranja u okviru između dviju tvrtki i različitih industrija omogućila je objema tvrtkama razmjenu dobrih praksi te otvorila put za unapređenje nekolicine poslovnih procesa. Kroz suradnju i networking, raznolika multidisciplinarna skupina mentora i mentoriranih, kroz potpuno nova iskustva i saznanja osposobljena je za iniciranje i razvijanje poslovnih procesa unutar svojih timova i odjela, a i cijele organizacije.

Mentori Studenca u ovom programu bili su Branka Hrehor, direktorica upravljanja kvalitetom, Katarina Gudelj, voditeljica optimizacije poslovanja i PMO-a, Ivana Perhat, direktorica podrške upravljanja kategorijama asortimana te Tatjana Jukić, direktorica upravljanja ljudskim potencijalima. Iz Cemexa su uloge mentora preuzeli voditelj informacijske tehnologije Leo Grisogono, voditelj prodaje Joško Bašić, voditelj održavanja Damir Vučičić i direktorica ljudskih resursa Mirela Kotarac.

Razvoj i jednake mogućnosti za sve, ravnopravnost spolova te ne-diskriminacija su među prioritetnim smjernicama politike ove dvije kompanije. Iz razvojne perspektive Studenca, razvoj mentorstva i talenata jedna je od važnih strateških smjernica, a koliko nam je raznolikost važna i u području inovacija , dokazujemo kroz široj zajednici već poznat projekt „KodiraONA“ kojim se potiče izvrsnost i osnaživanje žena u području digitalnih tehnologija i analitike podataka. Projekt je platforma za ambiciozne žene koje žele unaprijediti svoje vještine i doprinijeti digitalnoj transformaciji maloprodaje.

Fotogalerija

Isprintajte novost

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!