Studenac market
16.05.2024.

Studenac podržao ekološki obrazovni program GLOBE

Studenac podržao ekološki obrazovni program GLOBE

Rijeka - U sklopu projekta „Podzemne vode, čuvari života“ trgovački lanac Studenac, u suradnji s tvrtkom Radenska Adriatic, pustio je u distribuciju 120 000 boca nove serije vode Studena čijom će prodajom novčano podržati rad ekoloških udruga koje sustavno brinu o čistoći podzemnih i pitkih voda. Nastavak aktivnosti spomenutog projekta najavljen je na otvorenju 27. Državne Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola u Rijeci čijim je sudionicima donirao 500 boca vode posebne serije. Time je Studenac podržao obrazovni program GLOBE koji potiče učenike, nastavnike i znanstvenike na suradnju u znanstvenim istraživanjima vezanim uz okoliš s ciljem njegove sustavne zaštite.

Program GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole, u području atmosfere, vode, tla i pokrova. Cilj programa je unapređenje obrazovanja i podizanje svijesti o znanstvenim i okolišnim pitanjima kroz aktivno sudjelovanje učenika, nastavnika i znanstvene zajednice u znanstvenim istraživanjima i prikupljanju podataka o okolišu.

„Iznimno nam je drago što je Studenac prepoznao znanstvenu kvalitetu i ekološku vrijednost GLOBE programa i svojom donacijom podržao ovogodišnju Smotru i natjecanje. Njegova potpora predstavlja priznanje učenicima i njihovim mentorima za uspješan rad u ostvarivanju znanstveno-obrazovnog programa GLOBE te dodatnu motivaciju da nastave djelovati za dobrobit okoliša. Suradnja i podrška privatnih tvrtki obrazovnim programima primjer je pozitivne prakse i temelj na kojem se mogu ostvariti odlični edukativni projekti, ali i iznjedriti vrhunske ideje koje uistinu mogu napraviti promjenu“, istaknula je nacionalna koordinatorica programa GLOBE u Hrvatskoj dr. sc. Diana Garašić.

Domaćin ovogodišnje Smotre i natjecanja je Prirodoslovna i grafička škola Rijeka koja će u dva dana ugostiti više od 90 natjecatelja iz čitave Hrvatske.

„Jako smo ponosni što nam je pripala čast domaćina, a posebno smo sretni što nam je Studenac svojom donacijom pomogao da tu ulogu opravdamo na najbolji mogući način. Naime, Studenac se pobrinuo da se svi natjecatelji, mentori i članovi povjerenstva prilikom dolaska okrijepe i tako dobiju energiju za dva predstojeća natjecateljska znanstveno-obrazovna dana. Pored toga, sretni smo što su upravo ovo državno natjecanje i naša škola odabrani kao početna točka s koje će se proširiti pozitivna poruka koju odašilje nova serija boca i projekt Podzemne vode, čuvari života“, poručio je Radenko Bradić, ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka.

Posebna serija boca vode Studena izrađena je od 100 % recikliranih materijala, a na njenoj se etiketi nalazi crtež Sare Lazić, pobjednice internog likovnog natječaja djece zaposlenika Studenca.

„Nove bočice naše vode moguće je kupiti na policama trgovina Studenca diljem Hrvatske, a osim što će građane dodatno potaknuti na razmišljanje o važnosti zaštite podzemnih voda, od svake kupljene boce izdvojit ćemo 0,10 EUR kako bismo prikupljenim sredstvima podržali rad Društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti Osmica Karlovac i Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek koje kontinuirano brinu o očuvanju podzemnih i pitkih voda u Hrvatskoj“, zaključila je Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija u Studencu.

Projekt „Podzemne vode, čuvari života“ Studenac je pokrenuo u ožujku na Svjetski dan voda s ciljem sustavnog educiranja građana o konkretnim koracima kojima na individualnoj razini mogu doprinijeti očuvanju ovog važnog resursa. Naime, podzemne vode utječu na sve aspekte čovjekovog života. Osim što čine gotovo polovicu pitke vode u svijetu, podzemne vode neophodne su za održavanje higijene, a iznimno su važne i za poljoprivredu te industriju. Projekt su podržali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Karlovačka županija, Grad Karlovac te Institut za vode Josip Juraj Strossmayer koji pružanjem stručnih savjeta dodatno osnažuju njegove inicijative. O aktivnostima i inicijativama projekta te načinima kojima mogu pridonijeti očuvanju podzemnih voda građani mogu saznati na službenoj internetskoj stranici.

Fotogalerija

Isprintajte novost

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!