Studenac market
23.05.2024.

Studenac predstavio projekt „Narančasta ribica“

Studenac predstavio projekt „Narančasta ribica“

U sklopu svog društveno-odgovornog poslovanja i programa „Korak bliže zajednici“, trgovački lanac Studenac u suradnji s partnerima iz sektora civilnog društva: Udrugom LET, Centrom za reproduktivno mentalno zdravlje i humanitarnim društvom Mali zmaj lansirao je projekt „Narančasta ribica“. Projekt je prvenstveno pokrenut kako bi zajedničkim snagama osnažili jednoroditeljske obitelji te pokrenuli senzibilitet u javnosti što se tiče izazova s kojima se ove obitelji svakodnevno susreću. Na posljetku, kako bismo učinili pozitivne promjene u njihovim životima te podržali i njihovu djecu, njih šezdesetero bit će osigurano nezaboravno ljetovanje u Velom Lošinju.

Projekt je svečano predstavljen 23. svibnja u zagrebačkom coworking prostoru HUB385 predstavljanjem zabrinjavajućih istraživanja u svezi jednoroditeljskih obitelji agencije Hendal*, a kasnije i organiziranjem okruglog stola na kojemu se održala panel-rasprava.

Naime, čak 53 posto samohranih roditelja tvrdi da nije u mogućnosti djeci priuštiti ono što smatraju potrebnim za njihovo kvalitetno i zdravo odrastanje. Usporedbe radi, takvih je samohranih roditelja 2021. godine bilo značajno manje, odnosno 39 posto. Uz to, zabrinjavajuć je podatak da 70 posto samohranih roditelja doživljava svoju ulogu jedinog roditelja i uzdržavatelja iznimno stresnom i teškom, dok svaki četvrti ne osjeća  podršku obitelji i okoline.

„Ne samo da samohrani roditelji smatraju kako žive teže u usporedbi s obiteljima s dva roditelja, već je količina stresa kojem vjeruju da su izloženi vrlo visoka - oko 70 posto ispitanih smatra da je njihova uloga samohranog roditelja stresna, osjećaju kako imaju manju mogućnost opuštenijeg načina života te da im je teško uskladiti obiteljske i poslovne obaveze“, izjavila je Irena Starman Frančić, voditeljica istraživanja u ime agencije Hendal.

Prema statističkim podacima iz zadnjega popisa stanovištva 2021. godine, u Hrvatskoj trenutno živi 218 198 jednoroditeljskih obitelji od kojih čak 82 posto čine samohrane majke s djecom. Udio jednoroditeljskih obitelji u ukupnom broju obitelji je u porastu. U 2001. godini iznosio je od 15,16 posto, a do 2024. godine narastao je na gotovo 20 posto.

U sklopu okruglog stola naziva „Narančasta ribica: podrška jednoroditeljskim obiteljima“ na ovu su temu raspravljali Aida Handžić, dipl. pravnica, voditeljica Službe za opće pravne poslove i ljudske resurse u Središnjoj službi Obiteljskog centra, Iva Jovović, dipl. soc. radnica, izvršna direktorica Udruge LET i vlasnica portala samohrani.com, Martina Leopold, predsjednica humanitarnog društva Mali zmaj, Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija Studenca, Dora Zrinski Petrović, magistra psihologije iz udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje te samohrane majke Tina Biloglav i Ivana Mance.

Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija Studenca i idejna začetnica projekta Narančasta ribica objasnila je i razloge pokretanja projekta. "Kroz društveno odgovorno poslovanje naše tvrtke kontinuirano podržavamo razvoj održive i uključive zajednice, a ovaj je projekt upravo nastavak koračanja u tom smjeru. Iznimno nas raduje što ćemo za šezdesetoro djece iz jednoroditeljskih obitelji, u suradnji s udrugom Mali zmaj, ovog srpnja osigurati ljetovanje i tako im dati priliku da stvaraju lijepe uspomene, ali i senzibilizirati javnost te potaknuti diskusiju o izazovima s kojima se jednoroditeljske obitelji susreću“, izjavila je Škulje Makjanić te pojasnila i kako građani mogu sudjelovati u inicijativi.

Naime, putem web stranice projekta te kroz aplikaciju Moj Studenac moguće je podržati rad humanitarnog društva Mali Zmaj i na taj se način pridružiti projektu.

Tina Biloglav, poznata arhitektica koja je nedavno i sama nakon smrti supruga Marka Babića postala samohrana majka dviju djevojčica te Ivana Mance, samohrana majka četiriju sinova podijelila su svoja iskustva i izazove u svakodnevnom životu te su se složile da im najteže pada iscrpljenost i briga za budućnost zbog koje se ne mogu u potpunosti emotivno posvetiti djeci i potom pate od grižnje savjesti. Sindrom je to roditeljskog sagorijevanja, sve raširenijeg problema koji je učestaliji među jednoroditeljskim obiteljima, a manifestira se upravo kroz kroničnu iscrpljenost, emocionalnu distanciranost od djece i osjećaj neadekvatnosti u roditeljskoj ulozi.

Iva Jovović iz Udruge LET istaknula je da roditelj nikad ne bi smio zaboraviti na sebe i svoje osjećaje pa i u iznimno stresnom razdoblju koje obilježi smrt drugog roditelja ili razvod.

„Svakom samohranom roditelju preporučujem ono osnovno i najvažnije – da se ne ustručava zatražiti pomoć, bilo da je riječ o običnom mijenjanju pelena, ratovanju s tinejdžerom ili nečemu složenijem poput traženja psihološke pomoći“, izjavila je.

*Istraživanje o kvaliteti života jednoroditeljskih obitelji proveli su Udruga LET i tvrtka Hendal u razdoblju od veljače do travnja 2024. godine na uzorku od 180 roditelja, od čega 89 posto majki i 11 posto očeva.  Online anketiranjem ispitane su različite dimenzije koje se tiču jednoroditeljskih obitelji, a osobito dostupnost socijalne podrške u obitelji, doživljaj roditeljstva, usklađenost privatnih i poslovnih obveza, formalna podrška od strane institucija, zadovoljstvo životom i doživljaj sigurnosti. U analizi podataka korištene su metode deskriptivne statistike te testovi korelacije i testovi razlika.

Fotogalerija

Isprintajte novost

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!