23.11.2021.

Kako napraviti vučeno tijesto

  • Umjereno zahtjevno
  • 45 minuta
  • 2 osobe

Vučeno tijesto odlična je baza za mnoge slatke i slane zalogaje. Kako napraviti vučeno tijesto? Saznajte u nastavku!

Za uspješnu pripremu vučenog tijesta bitno je da se tijesto dobro izmijesi, dok ne počne "pucketati" pod rukama.

S dobrom razradom tijesta razvija se gluten, koji tijestu daje elastičnost.

Važno je da tijesto nema grudica.

Prilikom izrade tijesta koristi se glatko brašno, oštro nije preporučljivo jer će tijesto tada biti deblje i prilikom razvlačenja doći će do pucanja.

  1. Tijesto pripremamo tako da u posudu stavimo prosijano brašno, u sredini napravimo udubinu pa dodamo vodu, sol i ulje te sve dobro izmiješamo. Tijesto će  i dalje biti lagano ljepljivo. Potrebno ga je pokriti plastičnom folijom i odmoriti oko 30 minuta.
  2. Nakon toga treba ga malo premijesiti, dok ne počne "pucketati" pod rukama.
  3. Tijesto sada lagano razvaljajte, stavite na tanjur i premažite uljem te pustite da se odmori.
  4. Pripremite stolnjak i pobrašnite ga oštrim brašnom kako se ne bi lijepilo. 
  5. Tijesto uvijek razvlačite od sredine prema krajevima. 
  6. Kad ste ga razvukli, pustite da se malo osuši, prije nego što započnete dodavati nadjev.

Svoje vučeno tijesto napunite ukusnim nadjevom - u slatki desert savršeno će se uklopiti džem od šljiva!

Isprintajte recept

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!