09.04.2020.

Quiche od poriluka i pršuta

  • Zahtjevno
  • 75 min
  • 6-8 osoba

Quiche od poriluka i pršuta samo je jedna od verzija ovog klasičnog francuskog recepta. Kombinacija okusa neće nikoga ostaviti ravnodušnim, a svi koji ga probaju garantirano će tražiti komad više!

  1. Brašno, sol i maslac pomiješajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i vrlo kratko umijesite kompaktno tijesto.
  2. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite da se hladi jedan sat. Zatim ga izvaljajte i stavite u kalup promjera 26 cm. Kalup premažite maslacem pa u njega prebacite tijesto, dobro ga utisnite pa odrežite višak tijesta koji viri iz posude.
  3. Tijesto stavite da se hladi 30 min. Hladno tijesto izbodite vilicom pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta, dok ne počne dobivati boju.
  4. Poriluk očistite od vanjskog sloja. Prerežite ga po dužini pa narežite na polukrugove. Češnjak sitno nasjeckajte, a pršut narežite na kockice.
  5. U dubokoj tavi zagrijte ulje pa dodajte poriluk i malo soli. Pirjajte pet minuta na srednje jakoj vatri, dok poriluk malo ne omekša. Zatim dodajte češnjak i pršut i pirjajte još oko minutu.
  6. Pomiješajte jaja, kiselo i slatko vrhnje i ribani sir. Dodajte pirjani poriluk i začinite po potrebi.
  7. Izlijte nadjev u polupečenu koru i pecite još oko 25 min, tj. dok ne dobije boju na vrhu. Nakon pečenja pustite da odstoji 10 minuta prije rezanja.

Pršut možete iskoristiti za pripremu ukusnog talijanskog jela. Isprobajte raviole u umaku od pršuta i tartufate!

Isprintajte recept

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!