16.11.2021.

Normativi

  • Jednostavno
  • 1 osoba

Uvijek skuhate previše riže ili tjestenine? Donosimo vam praktične savjete za normative s kojima ćete biti sigurni da ste skuhali dovoljno!

RIŽA

Pravilo je da će se riža udvostručiti nakon kuhanja, odnosno količina od 200 g sirove riže nakon kuhanja postat će oko 400 g kuhane riže. 

Normativ za jednu osobu iznosio bi oko 110 g sirove riže, što će nam dati 220 g kuhane. Ovaj normativ primjenjuje se ako je riža jedini posluženi ugljikohidrat. 

Ako je poslužen još koji ugljikohidrat, onda prepolovite normativ i računajte oko 55 g sirove riže za jednu osobu.

 

TJESTENINA

Normativ za tjesteninu bio bi 55 g sirove tjestenine. 

Tjestenina nakon kuhanja neće dobiti na količini kao riža, ali će ipak malo nabubriti. 

Znači, za dvije osobe trebalo bi nam oko 110 g tjestenine, odnosno 220 g za četiri osobe.

Normativ je to za većinu vrsta tjestenine, primjerice špagete, penete i slično.

 

Nakon što ste sigurni u svoje normative za pripremu riže, predlažemo vam da pogledate i video za pet savjeta za pripremu rižota!

Isprintajte recept

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!