Priprema recepta
Ako volite voćne pite, onda ćete obožavati galette s jagodama! Pripremaju se bez kalupa čime se postiže popularan rustikalni izgled, a okus slatkih jagoda čini ovaj zalogaj neodoljivim.
- Jagode pripremite tako što ćete ih narezati na ploške, posuti šećerom i pustiti ih da stoje otprilike jedan sat. Nakon jednog sata višak tekućine ocijedite i pospite jagode s gustinom.
- Za pripremu tijesta pomiješajte brašno, sol, šećer i hladni maslac pa mijesite dok ne dobijte mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i umijesite tijesto do kraja.
- Tijesto podijelite na 4 dijela, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta.
- Na posudu za pečenje stavite masni papir i zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Tijesto vadite iz hladnjaka jedno po jedno i svako razvaljajte na debljinu od 2 mm u obliku kruga. Na tijesto po sredini složite voće, ali ostavite prazan rub od oko 2 cm sa svih strana. Prazni rub premažite umućenim jajem i presavinite preko voća sa svih strana. Isto tako i vanjski rub premažite jajem.
- Stavite peći oko 25 minuta, odnosno dok rub ne dobije zlatnu boju.
Ne možete se zasititi jagoda? Osvježavajući kolač od jagoda je slatko rješenje!