01.12.2020.

Medenjaci

  • Zahtjevno
  • 30 min

Blagdani su vrijeme kada dom ispune mirisi cimeta i najfinijih kolača. Popularni medenjaci, osim što su slatki i fini, zabavni su za pripremu i ukrašavanje.

  1. Svinjsku mast i med zagrijte na laganoj temperaturi dok se mast ne otopi. Nemojte dopustiti da tekućina prokuha. 
  2. U drugu posudu stavite brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, mješavinu začina za medenjake i jaje. Nekoliko puta promiješajte te dodajte otopljenu mast i med. 
  3. Zamijesite kompaktno tijesto i zamotajte ga u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku barem 2 do 3 sata.
  4. U međuvremenu napravite kraljevsku glazuru. Bjelanjak lagano istucite mikserom, polako dodajte šećer u prahu i izmiksajte. Kad ste dodali cijeli šećer, stavite nekoliko kapi limunova soka i još jednom promiješajte. 
  5. Odvojite smjesu u nekoliko posuda i dodajte po želji boju za hranu te je stavite u vrećice za ukrašavanje (dresir vrećice) ili pokrijte plastičnom folijom kako se ne bi osušila. 
  6. Tijesto za medenjake izvaljajte oko 1 cm debljine. S pomoću kalupa napravite uzorke i stavite ih na masni papir. Pecite oko 8 minuta na 180 stupnjeva. 
  7. Pustite da se kratko ohlade te ih ukrasite kraljevskom glazurom.

Osim medenjaka, vanilin kiflice uvijek su dobrodošle na božićnom pladnju kolača.

Isprintajte recept

Prikazane cijene su preračunate po fiksnom tečaju u iznosu od 1 EUR = 7,53450 HRK

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!