Studenac market
22.02.2022.

Planiranje obroka - recept

Priprema recepta

Dobro planiranje obroka čini pola posla! Provjerite savjete chefa Gorana kako u nekoliko koraka isplanirati obroke i pritom uštedjeti na vremenu i novcu!

Planiranje obroka je odličan način da uštedite vrijeme, novac, smanjite stres oko kuhanja i počnete razmišljati o zdravijoj prehrani. Većina ljudi se ne bavi planiranjem obroka. Dosta lako je izgubiti užitak u kuhanju kada niste dobro pripremljeni. Kada su vaši obroci isplanirani, život je mnogo jednostavniji.

Ako ste početnik, evo par vrlo važnih savjeta kako dobro planirati obroke.

1. NAPRAVITE TJEDNI POPIS RECEPATA

Napravite popis recepata koje znate lako napraviti i koje volite vi i vaša obitelj. To možete učiniti na papiru ili na računalu.

Razmislite i zapišite sve recepte koje volite kuhati.

Također je važno uključiti neke općenite ideje za doručak, međuobrok i ručak. Obično smo s njima fleksibilniji i ne planiramo ih prestrogo. Dovoljno je imati popis nekih favorita kako biste ih mogli uključiti u kupovinu namirnica i kako biste pripremili sastojke.

Ako nemate ideju koji bi obrok napravili, recepte potražite na Studenac web stranici.

Dok slažete jelovnik pokušajte zadržati raznolikost u svojim obrocima i posebnu pažnju posvetite sezonskim namirnicama.

Ako na pravilan način isplanirate jelovnik na tjednoj bazi, moći ćete ostatke hrane pretvoriti u potpuno novu jestivu kreaciju koja će vam uštedjeti mnogo vremena.

2. NAPRAVITE POPIS NAMIRNICA

Napišete svoj popis namirnica na temelju onoga što vam je potrebno za odabrane recepte. Ne zaboravite upisati i začine te ostale dodatke.

Na www.studenac-recepti imate popis namirnica i njihovu gramažu za 4 osobe.

3. KADA IĆI U KUPOVINU

Odvojite trenutak i razmislite o najboljem danu i vremenu za kupovinu namirnica.

Odlazak u trgovinu jednom tjedno rezultira manjim brojem iskušenja da kupite nešto što ne treba, odnosno manjim brojem impulzivnih kupovina. Uz to, ako birate dane kada su sniženja i ciljate na artikle koji su na tjednim akcijama možete dosta uštedjeti.

Sada kada smo kupili namirnice, spremni smo za početak kuhanja!

 

Pobrinite se da vam plan obroka bude pri ruci tako da ga postavite na hladnjak ili ga držite na prikladnom i vidljivom mjestu u vašoj kuhinji.

Prednost planiranja jelovnika za cijeli tjedan je taj što tako možemo napraviti nutritivno bogat i zdrav jelovnik, a uz to ćemo drastično smanjiti vrijeme provedeno u kuhinji.

Poneke namirnice i jela možemo pripremiti nekoliko dana ranije, bez straha da će se pokvariti ili izgubiti na nutritivnoj vrijednosti.

Primjerice, rižu ili tjesteninu skuhajte al dente i slobodno stavite u hladnjak te je upotrijebite kao prilog ili dovršite s nekim umakom, primjerice bolognese.

Juhu je vrlo jednostavno skuhati, možete je zamrznuti ili staviti u hladnjak na par dana. Prilikom posluživanja samo je podgrijte.

Razne grahorice su vrlo nutritivno bogate namirnice i dosta jednostavne za pripremiti te zamrznuti.

Krumpir u kori možemo pripremiti dan ranije i iskoristiti sutra za pripremu jela.

Kuhajući ga tako u kori, bez drugih namirnica, sigurni smo da će sljedeći dan biti spreman za jelo.

S ovim primjerom jelovnika možemo napraviti svu potrebnu kupovinu za cijeli tjedan i time uštedjeti na vremenu i novcu.

Jela nisu fiksna i uvijek se mogu iz dana u dan mijenjati. Ako pojedino jelo ili namirnicu niste stigli potrošiti u planirano vrijeme slobodno je možete zamrznuti i koristiti nekom drugom prilikom.

Uz ovih par savjeta možete započeti s planiranjem obroka i tako uštedjeti na vremenu i novcu.

Zanima vas još kulinarskih trikova kojima možete sačuvati kućni budžet? Provjerite tri načina kako iskoristiti stari kruh!

Isprintajte recept

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!