22.12.2020.

Pašticada

  • Zahtjevno
  • 4 h
  • 6 osoba

Pašticada je ukusno dalmatinsko jelo, duge i zahtjevne pripreme uz prilog po želji, idealno za vikend ručak. 

  1. Goveđi frikando očistite od suvišne masnoće i špikujte meso pancetom, mrkvom i češnjakom. 
  2. U veću posudu stavite korjenasto povrće, klinčić, papar u zrnu i lovor. Na to položite meso, prelijte octom i vodom te ostavite u hladnjaku 24 sata.
  3. Nakon što je meso odležalo, izvadite ga iz paca i dobro osušite kuhinjskim ubrusima. Pac procijedite, a korjenasto povrće ostavite sa strane. U posudi zagrijte svinjsku mast i na njoj sa svih strana zapecite začinjeno meso. 
  4. Dok se meso peče, dodajte kožu pancete kako bi pustila aromu. Kada se meso sa svih strana zapeklo, izvadite ga i stavite sa strane.
  5. Na istoj masnoći pržite korjenasto povrće narezano na kockice do boje karamele. Dodajte koncentrat rajčice. Povrće podlijevajte temeljcem kad se počne lijepiti za posudu i deglazirajte ga nekoliko puta dok ne dobijete bogatu tamnu boju. 
  6. Meso vratite u posudu, dobro ga pomiješajte s povrćem te podlijte vinom i goveđim temeljcem. Sve zajedno kuhajte 2-3 sata.
  7. Kad je jelo gotovo, meso izvadite i propasirajte umak. Ako je potrebno, dodatno ga začinite, a ako je previše kiselo, dodajte koju žlicu šećera. Zatim meso narežite i vratite u umak da kuha još 15-20 minuta. Nakon toga poslužite s prilogom po izboru.

Donosimo vam još jedan recept za pripremu ukusnog jela; isprobajte pileći Stroganoff!

Isprintajte recept

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!