Studenac market
13.09.2023.

Foccacia - recept

  • Jednostavno
  • 3 h 30 min
  • 10 porcija

Priprema recepta

  1. U zdjelici ili staklenci sjedinite 50 g brašna, 50 ml vode i suhi kvasac. Pokrijte tanjurićem i ostavite 10 minuta. U većoj zdjeli sjedinite ostatak brašna, vodu i sol. Dodajte smjesu s kvascem te kuhačom miješajte 2 minute. Ulijte 20 ml ulja te miješajte još nekoliko minuta.
  2. Prebacite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte je plastičnom folijom i ostavite da se diže 45 minuta na sobnoj temperaturi.
  3. Nauljite pekač dimenzija 20x30 cm. Prebacite tijesto u pekač, lagano ga razvucite, dobro nauljite ruke i preklopite ili podvijte jednu stranu tijesta prema sredini. Ponovite ovo i sa suprotnom stranom te bočnim stranama. Ponovno pokrijte folijom i ostavite 30 minuta. Ovo ponovite još 2 puta te ostavite da se diže 1 sat.
  4. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva. Focacciu prelijte/premažite maslinovim uljem, izbodite tijesto do dna lima jagodicama prstiju i posipajte bosiljkom, soli i maslinama.
  5. Pecite je 25-30 minuta, odnosno dok ne bude zlatno smeđe boje. Ostavite je da se hladi u limu 5 minuta, izvadite i ostavite 10 minuta na rešetki. Poslužite je još toplu uz maslinovo ulje, nareske ili što već volite.

Foccacca ponekad može uzeti dosta vremena da se pripremi pa na dane kada ste u vremenskoj stisci možete spremiti i brze kiflice.

Isprintajte recept

Studenac - potvrđeni prijatelj svojih kupaca!