Kelj očistimo i operemo. Po uljimo sa maslinovim uljem, začinimo sa soli.
Kelj zamotamo u aluminijsku foliju. Pečemo u ugrijanoj pečnici na 180°c, cca 11:30 sati. Kako znati jeli kelj gotov. Upiknemo ga sa drvenim ražnjićem. Ako lagano prolazi kroz njega, znači kelj je gotov. Pečeni kelj ohladimo.
Napravimo marinadu od meda, crvene mljeven paprike, češnjaka u granulama i soli. Po potrebi dodamo malo vode kako bi mogli razraditi marinadu. Kelj prerežemo na četvrtine. Četvrtine kelja namažemo sa marinadom.
Ispečemo na ugrijanoj grill tavi koju smo prethodno po uljili. Pečemo dok ne dobijemo željenu karamelizaciju / boju.
Ciklu samo operemo, nes mijemo je zarezati. Opranu ciklu stavimo na masni papir, pečemo je u ugrijanoj pečnici na 180°c, cca 1:30 sati. Prijedlog je da ciklu prije pečenja ne držite u frižideru, nego u suhom skladištu, kako bi ste je brže ispekli. Ako je držite u frižideru, minimalno će te je peći 2 sata. Pečenu ciklu ogulimo, narežemo, dodamo sok od naranče i maslac, sol i papar.
Ciklu izmiksajte sa štapnim mikserom ili adekvatnim mikserom koji se smije koristiti za tople namirnice. Ja nisam imao adekvatni mikser, pa sam prvo ohladio ciklu (mlako) kako bi ga mogao izmiksati. Kasnije sam opet ugrijao pire.
Aceto balsamico i med stavimo u gusani lonac, reduciramo umak. Kuhamo dok nam se ne počne zgušnjavati. Ako slučajno previše reducirate, dodajte vode da malo razrijedite. Po potrebi posolite. Prebacite u posudu kako bi se redukcija ohladila.
Lješnjak stavimo u posudu za pečenje. Pečemo na 160°c dok nam se ne ispeku. Pustimo ih da se ohlade, te ih ogulimo. Oguljene lješnjaka krupno nasjeckamo.