Dostava Studenac kupi i pokupi Cool kartica
16.01.2020.

Lazanje s mesom

  • Zahtjevnije
  • 2 h
  • 4-6 osoba

Mljeveno meso

Nekoliko minuta na maslinovom ulju dinstajte pola luka i pola poriluka, zatim dodajte naribanu mrkvu i Pik miješano mljeveno meso. Začinite ga soli, paprom i suhim origanom po želji.

Nakon nekoliko minuta dinstanja dodajte češnjak, peršin i koncentrat rajčice. Dobro sve promiješajte te pustite da se pirja oko 10 minuta. Zatim dodajte crno vino, vodu ili temeljac, promiješajte i pustite neka kuha na srednje jakoj vatri oko 30 do 45 minuta.

 

Umak od rajčice

Dinstajte ostatak polovice luka i poriluka, nakon par minuta dodajte češnjak i peršin, stavite pelate i vodu. Dobro promiješajte i pustite da lagano kuha oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete gusti umak od rajčice. Pri kraju kuhanja po potrebi dodajte malo šećera da umak od rajčice ne bi bio previše kiseo.

 

Béchamel

Meggle maslac stavite topiti na srednje jaku vatru. Pustite ga da dobije malo tamniju boju, ali ne previše tamnu jer će početi izgarati. Kad maslac dobije tamniju boju ubacite glatko brašno i dobro pjenjačom miješajte kako ne bi ostale grudice. Ostavite nekoliko sekunda brašno da se malo zapeče, zatim ulijte mlijeko uz neprestano miješanje u početku. Začinite soli i muškatnim oraščićem i kuhajte dok umak ne postane dovoljno gust. Na kraju ugasite vatru i dodajte jedno jaje te pritom jako i neprestano miješajte.

 

Slaganje

Na dno posude za pečenje u koju slažete lazanje stavite prvo umak od rajčice kako vam se ne bi zalijepile lazanje prilikom pečenja.

Prilikom slaganja pripazite da vam namirnice koje stavljate ne budu previse tekuće jer će lazanje postati puno gnjecave. Slažite red kombinirajući sloj s mljevenim mesom, umakom od rajčice i Béchamelom. Na vrhu lazanja stavite sloj Béchamela i pospite ribancem. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-45 minuta, a zatim skinite foliju i ostavite da se peče još 15 minuta, odnosno dok ne dobije zapečenu koricu.

 

Dobar tek!

Isprintajte recept