Cool kartica
23.07.2019.

Orahnjača

  • Jednostavno
  • 1-2 h
  • 4-6 osoba

Tijesto:

  1. Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka s 1 žlicom šećera i brašna. Ostavite da se aktivira na toplom.
  2. Brašnu dodajte šećer, jaja, sol, ribanu limunovu koricu i aktiviran kvasac. Zamijesite glatko tijesto s mlakim mlijekom u kojem je otopljen maslac. Tijesto dobro izradite rukom, pokrijte i ostavite na toplom da se digne. (Dodajte još brašna ako je potrebno).
  3. Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu, pa podijelite na tri jednaka dijela.
  4. Svaki razvaljajte u pravokutnik, ne pretanak, otprilike 1 cm debljine. Premažite trećinom nadjeva.
  5. Tijesto zarolajte, pa štruce prebacite na masni papir.
  6. Kad su štruce narasle, premažite ih razmućenim jajem, stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 170°C i pecite još 30 minuta. Ako orahnjača naglo dobiva boju, pokrijte je papirom za pečenje.
  7. Za kraj pospite šećerom u prahu.

 

Nadjev od oraha:

  1. Pomiješajte orahe s kipućim mlijekom u koje ste prethodno stavili šećer, vanilin šećer, koricu limuna i rum.
  2. Dobro izmiješajte i ohladite.

Pazite da vam nadjev ne bude suh.          

Isprintajte recept